Heta%20raunioilla%20piilokuva-normal.jpg

Löydätkö tästä kuvasta rauniokoiran etsintähommissa?

 

Viikonloppu vierähti mukavassa porukassa LPKY:n järjestämässä rauniokoulutuksessa Lappeenrannassa. Sää suosi; lauantaiaamun vesitihku kuivui kokoon ja aurinko paistoi sitten molempina päivinä. Olin mukana koulutettavana Hetan kanssa ja Nova jäi vuorostaan kotiin lepäilemään. Hetan kanssa on käyty raunioilla viime kesänä pentuna vain muutama kerta ja tänä keväänä vasta pari päivää aiemmin kerran lumien sulettua riittävästi...

Kouluttajaksi olimme saaneet Majka Borgströmin, joka toimii FRF-ryhmässä pelastuskoiriensa kanssa http://www.pelastuskoiraliitto.fi/halytystoiminta/frf-toiminta ja toimi Suomen voitokkaassa kultajoukkueessa MM-rauniopelastuskisassa ryhmänjohtajana http://www.spek.fi/news/Suomen-pelastuskoirajoukkue-voitti-maailmanmestaruuden-/kih24s4q/7459891e-fc01-4112-95a5-bcc0ba0feb7f . Paljon odotuksia olikin tälle koulutukselle!

Aloitimme teoriaosuudella Pelastuslaitoksen tiloissa. Paljon tuli uutta asiaa ja katsoimme useita valaisevia videoita taidokkaista koirista harjoituksissa. Käytännön treenivinkkejä tuli runsaasti, sillä kouluttajalla on vankka kokemus monenlaisten koirien kouluttamisesta erilaisissa haastavissa olosuhteissa. Ja vaikka Hetan kanssa vasta ollaan aloittelemassa, sain silti hyviä vinkkejä siihen, miten kannattaa edetä alusta asti. Lauantaina treenasimme teorian ja ruokailun jälkeen iltapäivästä kaikki koirat ja saimme vinkkejä tulevia harjoituksia varten. Kaikki olivat innolla mukana :) . Hetan kohdalla mietittiin, kumpi olisi parempi palkka, lelu vai ruoka. Ruoan kävi syömässä vähän ujosti (joo, ei ole paras palkka) ja lelusta innostui.

Sunnuntaina aloitimme tunkeutumisharjoituksella, jossa tarkoituksena on kasvattaa koiran itseluottamusta siihen, että se pääsee kaivautumaan maalimiehen luo ja saa palkkansa vasta siellä perillä. Majkan mukaan kansainvälisissä kokeissa arvostetaan eniten kaivautuvaa ja samalla haukkuvaa koiraa. Pelkkä haukkuilmaisu on usein liian epätarkka ja rullailmaisu hankala raunioilla. Hetasta tämä oli jännittävä harjoitus ja yllättäin ruoka olikin lelua parempi tässä treenissä (no, aamuruoka oli jäänyt väliin...). 

Ruokailun jälkeen kävimme ketteryys- ja telineosion kouluttamisen teoriaa läpi ja sen jälkeen tehtiin treenit raunioilla aiemmissa treeneissä suunnitellun pohjalta kullekin koirakolle. Lelu toimi paremmin taas tässä treenissä. Heta tosin kävi rauhallisesti kurkkaamassa maalimiehiä ja kun ei heti saanut palkkaa (eivät huomanneet koiraa kun olivat pystypiilossa), vesikoiramaiseen tapaan päätteli, että täällä halutaankin häneltä varmaan jotakin muuta. No, maalimimiehet löytyivät ja lelupalkka tuli ansaittua :) . Nyt sitten treenaamme jatkossa tuttujen maalimiesten kanssa palkkaamalla heti maalimiehen löytämisestä, kun ilmaisua ei vielä ole harjoiteltu. Majkan mukaan ilmaisun voi harjoitella erikseen, eikä sillä ole mikään kiire. Tärkeää on koiran oppia käyttämään nenäänsä ja ohjaajan olla häiritsemättä koiran työskentelyä.

Antoisan koulutusviikonlopun jälkeen mielessä on taas sata asiaa, joita pitää kypsytellä ajatuksen kanssa JA treenata koiraa. 

Heta%20ilmaisee-normal.jpg

Heta löysi maalimiehen