Tänään kohdattiin jännittävä otus, jollaista ei toivo oikeassa elämässä vastaan tulevan. Nova ja Heta pääsivät mukaan Saimaan Snapien järjestämään konekarhutestiin! Routa-poika kävi eilen samassa testissä laumakaverinsa kanssa, joten neljä perroa testattiin tällä kerralla. Ja jotta olisi ollut riittävästi testaamista tänä viikonloppuna, kävi Foxi-neiti ensimmäisessä tokokokeessaan eilen, saldona hienosti ALO II 145p. ! Paikkamakuutreeniä lisää, muuten suoritus oli hieno!

Tarkoituksena on katsoa, miten koira pedon kohdatessaan toimii. Testissä koiran kanssa lähdetään kulkemaan kohti karhunjätöksiä, joista on jälki kohti karhun piilopaikkaa. Koira on liinassa ja kun koira havaitsee karhun tulevan esille, lasketaan koko pituus liinasta käytettäväksi. Karhu kulkee kohti koiraa, kääntyy välillä, hyökkää uudestaan ja saattaa tulla myös ihmisen luo koirasta riippuen. Koiran mukaan tilanne etenee, ja jos koira paineistuu tai lähtee pakoon, testi loppuu siihen. Koiraa ei testissä päästetä myöskään kiinni karhuun, ettei sille tule käsitystä, että karhu on voitettavissa taistelemalla.... Testattavaa ominaisuutta ei pysty treenaamaan, vaan koira toimii pedon kohdatessaan omien ominaisuuksiensa mukaisesti. Testaajan mukaan luonnetestipisteet eivät välttämättä tässä karhun kohtaamisessa ennusta sitä, miten koira toimii. Ei myöskään koiran koko...

Monenlaisia koiria testissä olikin. Osa lähti karkuun, osa toi karhun ohjaajan luo, osa piiloutui ohjaajan taakse ja osa menetti toimintakykynsä kokonaan. Sitten oli niitä, jotka rohkeasti kohtasivat karhun, katsoivat suoraan kohti, haukkuivat suoraan karhua, tekivät valehyökkäyksiä ja pitivät viisaan etäisyyden toimintakyvystään huolimatta. Nova ja Heta kuuluivat näihin jälkimmäisiin :) . 

Tässä testitulokset, ensin Nova:

1. Koiran reaktio hajujälkeen: Voimakas, lähtee jäljelle.

2. Reaktio nähdessään karhun: Siirtyy omistajan sivulle mutta on tarkkaavainen, aloittaa haukun heti.

3. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa: Suuri. Rohkeus: Suuri, katsekontakti tiivis.

4. Taistelutahto: Suuri, tekee valehyökkäyksiä mutta pitää turvallisen etäisyyden.

5. Väistöliikkeet/ketteryys: Keskitasoa.

Testaajan kehui koiraa hienoksi, kuulemma moni karhumies olisi kateellinen suorituksesta. Novalla riittää toimintakykyä ja itsenäisesti se hoiteli homman sekä palautui nopeasti testistä. Novan reagoi suunnilleen niin kuin olin ajatellut että voisi reagoida, ei tullut emännältä neuvoja kyselemään. Välillä katsoi minua, että "vieläkö sä oot siinä, alahan häipyä..."

Sitten Heta:

1. Koiran reaktio hajujälkeen: Voimakas, lähtee jäljelle.

2. Reaktio nähdessään karhun: Siirtyy omistajan ja pedon väliin, aloittaa haukun heti.

3. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa: Suuri. Rohkeus: Suuri, katsekontakti tiivis.

4. Taistelutahto: Suuri, tekee valehyökkäyksiä mutta pitää turvallisen etäisyyden.

5. Väistöliikkeet/ketteryys: Keskitasoa.

Testaajan mukaan Heta on oikea karhukoira, ei  pidä antaa puudelimaisen ulkonäön hämätä. Äitinsä oli hyvä, ja Heta oli vielä parempi ja kovempi kuin äitinsä. Kuulemma kasvattaja on tehnyt hyvää työtä ja jalostus on onnistunut. Oli kyllä mukava kuulla palaute! Hetan reaktioista en etukäteen arvannut muuta kuin karhuhavainnon jälkeen tulevan laumahälytys ulvaisun. Testaaja kyseli vielä, käynkö paljon koirien kanssa metsässä, Heta kun vaikutti siltä, että karhun kohtaaminen ei ollut sille ensimmäinen - toiminta alkoi heti, eikä koira jäänyt ihmettelemään. En kyllä tiedä, että oltaisiin karhun lähellä oltu, vaikkakin kyllä niitä jätöksiä ollaan nähty............ Lisäksi suositteli emäntää hankkimaan ampumalupaa :) ... Testin jälkeen Heta oli ihan cool, palautui samantien.

Kuulemma joitakin perroja ovat testanneet, mutta rotu yllätti testaajan, koirien ulkonäkö hämää... Tässä alla linkit Novan ja Hetan testien videoihin.

Nova  http://youtu.be/DMM4w3CzS2k

Heta http://youtu.be/eb_kYWyzRvo